Connect with us

Hi, what are you looking for?

"Work hard and stop looking for help" - In conversation with Tienas

Interview

“Work hard and stop looking for help” – In conversation with Tienas

Mumbai based MC, Tanmay Saxena aka Bobby Boucher aka tienasmusicfrom Azadi Records, dropped his debut album O on the 27th of June. The album comes a year after the release of his debut mixtape. The album explores a diverse range of sounds, from songs about the cyclones in Mumbai to songs inspired by the everyday musings of life, the album leads the listener to an open-ended journey.

1.Where did your journey with music begin?

Ans: I was born into a family of music, my mother is a singer and all of my maternal uncles are also musicians be it instrumentalists or singers. My first memories of singing were that I kept singing Hindi songs a lot which got me into a lot of trouble. It’s just that I was singing the whole time Hindi songs back then and that got me in trouble. I never had a stutter while singing, so my teachers thought I was a fraud.

2. How did Azadi Records happen? How does it feel like to part of the crew?

Ans: I got to know Mo in 2016. In 2017 I told I was going to release music on YouTube every week with my band FTS. We reconnected again then and I eventually got signed. This process has been extremely encouraging. I turned more positive towards the overall dynamics of the otherwise complex music industry. I also understand how the industry and consumers work better.

3. What goes on in your songwriting process?

Ans: It is a pretty normal process. Half the time I make music, the other half I fail at making music.The process is and will always be the same: Get an idea, put it to work and share.

Tienas Pres Shots Credits Samrat Nagar Homegrown 7 "Work hard and stop looking for help" - In conversation with Tienas
Photo by Samrat Nagar | Homegrown

4. Who are your biggest music influences?

Ans: My biggest influences are Jim Morrison, John Lennon, Kendrick Lamar and Eminem.

5. What inspires you to write? / What do you usually write about?

Ans: When I go out and observe people and things around me, I try to imagine stories about them that I finally incorporate into my writing. So I guess my surroundings inspire me to write. There is no specific topic that I usually write about. If I feel like writing a song on a scooter, I write a song about a scooter.

6. Do you have any favorite lyricists/poets/writers/philosophers?

Ans: Bob Dylan, Jim Morrisson, John Lennon, Kurt Cobain, Kendrick Lamar

7.What’s been your favourite part of the making of this album?

Ans: The main idea behind making this album was for me to enjoy the process and for me to be able to make music that I myself find catchy. I thoroughly enjoyed this because I do believe all the songs are really catchy. If I don’t have fun with a song, I’ll put it aside and work on something else that’s fun and enjoyable for me.

8. What was working with Prabh Deep, Sez on the beat and Seedhe Maut like?

Ans: These artists brought what they do best to the table and of course we had a lot of fun making these songs even though most of it was done on e-mail. I learnt endurance, how to get the audience excited and stuff because till last year I feel like I did a lot of weird stuff on stage. I still do those things but I have learnt how to interact with the audience better.

9. There’s a big transition from your 2017 song ‘Franklin D’ to your latest album O. What would you attribute this growth to?

Ans: I still make songs like Franklin D. I am not an artist who follows or makes music for a specific genre. I make whatever I want to make.. If I make rap today, I might make a Rock n Roll song tomorrow.

10. How do you feel about India’s current music scene?

Ans: I feel neutral towards the current music scene in India. I love artists like Lifafa and love whatthey are doing!

11. Any advice for budding musicians?

Ans: Work hard and stop looking for help because only you can help yourself in the end.







You May Also Like

Review

2026 has been loud. New sounds, new names, everyone trying something different, everyone racing to define what this year in music actually feels like....

Interview

“All of us are looking for second chances to be ourselves.” Suraj Mani tells us when asked about the story of the record and...

Review

Urban Buddha, the moniker of Mumbai filmmaker and musician Kshitij Singh Rawat, has been bubbling under the radar for a minute, blending roots music...

Review

Smiti Malik’s debut solo EP : Sad Songs for A Sunday, is confessional in nature. This is a fairly obvious observation — because Malik...

Review

Shreya Gajbhiye is the rare musician who’ll admit, out loud, how much she wants it. Most artists often hedge, they talk about the work,...

Review

“Andhera“, Hindi for darkness, is Naman’s most personal release yet, four self-produced tracks about love, isolation, and survival. “Darkness isn’t something dramatic or cinematic,”...

Review

Emerging from Chennai’s growing independent music ecosystem, In Between Sessions present their debut EP, In Between Sessions Vol. 01. Comprising twelve musicians and operating...

Review

It’s been less than a year since Shillong-based hardcore group Catatonic released their sophomore EP titled “Metanoia”, and the lads are back with another...

Review

Some albums are made in studios. Others are made on roads.  For Pune based independent singer songwriter himanshu, Land of the Free feels like...

Review

If you’ve spent any time around Kerala’s indie music scene in the last few years, you’ve probably crossed paths with Haniya Nafisa. She’s a...

Copyright © Inmudi Private Limited

×